Gallerian kuvat: Ville Ikkala

 

Minun tarina

Hei sinä! Mun nimi on Heidi Makkonen, olen 39-vuotias mikkeliläinen valokuvaaja ja graafikko. Ennenkaikkea olen kuitenkin äiti. Mulla on kaksi lasta, 6-vuotias poika ja 12-vuotias tytär. Arkea ja yhteisiä polkuja tallaan mun miesystävän kanssa.

 

Synnyin kultaisella 80-luvulla Mikkelin maalaiskunnassa, jossa vietin elämäni ensimmäiset vuodet pienessä kerrostalolähiössä. Ollessani 5-vuotias muuttoautot pakattiin ja me muutettiin naapurikuntaan Hirvensalmelle, jossa kävinkin kouluni ja sain viettää nuoruusvuosia aina vuoteen 1998 asti. Hirvensalmi jäi mun sydämeen kotikuntana, se on paikka jonne mun juuret kaivautui, rakensin siellä mun tärkeimmät ystävyyssuhteet ja sain harrastaa kaikkea mahdollista partiosta yleisurheiluun ja edelleen kokkikerhoon. Ollessani toisen vuoden lukio-opiskelija muutin Mikkeliin, lähemmäksi koulua.

Valokuvaus

 

Valokuvaus on kulkenut matkassani liki koko ikäni, tavalla tai toisella. Ensimmäinen konkreettinen muistikuva valokuvauksesta on isäni hienosta filmikamersta ja niistä hetkistä, kun käytiin isän sukulaisen valokuvausliikkeessä kuvattavana Mikkelissä.

Ensimmäisen oman kamerani sain kahdeksan vuotiaana joululahjaksi, se oli musta muovinen Kodakin filmipokkari, samanlaista kameraa olin ihaillut Anttilan postimyyntikuvastosta lukuisia kertoja ja tämä joululahja teki minut hyvin onnelliseksi. Kodak kulki pitkän matkan mun mukana, kyseisellä kameralla kuvasin vielä lukion valokuvauskurssilla ensimmäiset itse kehittämäni valokuvat. Filmipokkari hävisi opiskeluvuosien tiimellyksessä. Milleniumin koittaessa talouteemme hankittiin uuden aikakauden super-zoom digikamera. Askel askeleelta valokuvaus lähti viemään naista, no viimeistään siinä vaiheessa kun esikoiseni syntyi vuonna 2007 ja muutamaa vuotta myöhemmin hankittiin ensimmäinen järjestelmäkamera.

 

Maailman suurin studio, luonto

 

Vuonna 2016 aloitin kevytyrittäjänä kuvaamaan vastasyntyneitä ja lapsia. Vuonna 2017 jouduin vaihtamaan asiakaskuvaukset metsäretkiin uupumuksen myötä. Metsässä vietetty aika toimi lääkkeenä ja lääkäri määräsikin minulle lääkkeeksi lisää metsää, kun olin kertonut kokemuksistani luonnon hyvää tekevästä vaikutuksesta. Viisas lääkäri :).

Saatat miettiä, miksi kerron uupumuksessa tässä, siksi koska luonto on ollut minulle tärkeässä roolissa ihan lapsuudesta asti, mutta viimeistään uupumuksen myötä luonnon merkitys muuttui, siitä oli tullut minulle elämäntapa, se ei ollut enää vain paikka, jonne mennään retkeilemään tai kävelemään. Luonnosta oli tullut mun tapa rentoutua, se on mun tapa elää ja kokea asioita. Luonto on mulle se paikka, jossa minä olen minä.

 

Herkkyys voimavarana

 

Mä olen meillä se, joka herää aamulla ensimmäisenä ja illalla myös nukahtaa ensimmäisenä. Mä olen se jonka ihokarvat kertoo Voice of Finlandin ääniratkaisee vaiheessa ne artistit, joiden kohdalla tuoli kääntyy. Mä olen se, joka tuntee syvästi ja havaitsee, aistii sekä kokee herkästi ympäristönsä. Jos pohditaan vahvuuksia ja heikkouksia, niin herkkyys on mulle sekä vahvuus että heikkous.

 

Juuret Etelä-Savossa

Mulle Etelä-Savo on tärkeää seutua, onhan tämä kotiseutuni. Olen saanut lapsena laskea verkkoja Yöveden aaltoihin mummon kanssa ja kalastusretken päätteeksi nauttinut smurffilimpparia ja prinssinakkeja auringon lämmittämällä kalliolla kuivan sammaleen tuoksuessa nenässä. Olen saanut leikkiä intiaania Hirvensalmen metsissä ja rällätä fillarilla pitkin kylän raittia polvet laastaroituna ja hymy huulilla karehtien. Olen saanut rakentaa tiipiin isän kanssa Otavan kerrostalolähiön metsään. Olen saanut äidin kanssa samoilla metsissä ja marjastaa. Äidiltäni ja hänen äidiltään olen saanut pienen viherpeukalon, jota edelleen kasvatan, mutta kaikessa oppimisessa ja osaamisessa tärkeintä on matka ja nauttia tekemisestä täydellä sydämellä. Männessä oppii :).

 

Toivottavasti tästä tarinasta saat otteen siitä, millainen ihminen täällä on. Nyt on kuitenkin sinun vuorosi, tuliko sinulle tunne, että minä saattaisin olla oikea ihminen kuvaamaan sinun tarinasi, teidän tärkeän päivän tai ehkä vain palasen arjesta? Laita minulle viestiä tai soita, niin päästään tutustumaan.

Kysy lisätietoja >
Heidi Kristiina logo
Valokuvaaja | Mikkeli | Etelä-Savo | Suomi

Valokuvaajat ammattilainen

Valokuvaus-ammattilainen
142994315